Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Photo by Nicholas Doherty on Unsplash

Branschveteran går från RWE Renewables till Entelios

Branschveteranen Joakim Tolf har gått från RWE Renewables till Entelios för att förstärka produktionsavdelningen på grund av den snabba utvecklingen och ökande komplexiteten på vindkraftsmarknaden. Entelios har ökat sin produktionskundbas med 2 TWh, motsvarande 1,5% av Sveriges totala årliga elförbrukning, och har anställt Tolf för att klara av den större kundbasen och den ökade komplexiteten.

Sidensjö vindpark

Sidensjö vindpark stöttar kraftsystemet genom att nedreglera sin produktion

Sidensjö vindpark har blivit godkänd på sin ansökan att leverera till FCR-D ned och har deltagit i marknaden flera gånger sedan dess för att stötta kraftsystemet. Vid behov har vindparken möjlighet att reglera ner sin produktion inom loppet av några sekunder för att stabilisera frekvensen vid en störning i kraftsystemet.

Åtta skäl till varför solenergin är på uppgång

De största optimisterna inom norsk solindustri misstog sig när Norge tog sats för att komma igång med solenergi för några år sedan. Optimisterna var för pessimistiska. Världens totala installerade effekt fördubblades förra året. Vad hände?

Illustrerande bild: "Energiewende" i Tyskland ger ny kraftproduktionsboom av bland annat sol- och vindkraft

​Nytt kraftexportavtal påverkar elpriset

"Energiewende" i Tyskland har skapat en kraftproduktionsboom. Infrastrukturen klarar inte av att hänga med i utbyggnadstakten. Det stryper kraftexporten från Danmark till Tyskland.

Illustration: Kolkraft i Blåtimen

​Solen går ner över kolkraften

Energimarknaderna har förändrats mycket de senaste åren och den gröna vågen har verkligen fått fotfäste globalt. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

​Det är gratis att låta ett vindkraftverk producera el när det blåser. Det som kostar är anläggningsinvesteringen, skriver Andreas Myhre, chef för elförvaltning i LOS Energy.

​Ny ”fördyrbar” energi i Norden

Många drömmer om förnybar produktion som kan konkurrera ut traditionella kraftverk. Men utan avsevärda subsidier är inte förnybara investeringar lönsamma på våra breddgrader.

Prismässig berg- och dalbana uppstår delvis på grund av variation i efterfrågan, men det är variation i vindkraften som står för de allra brantaste upp- och nerförsbackarna, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Kastvindar på elmarknaden

​Föreställ dig att en liter mjölk ena veckan kostar 5 kronor och nästa vecka 150 kronor. Så mycket har svenska elpriser varierat under april månad. Grossistpriset för el i Stockholm hamnade på 27,7 öre/kWh under april månad. Detta är endast 1,3 öre lägre än marspriset och det högsta aprilpriset vi har sett på fyra år.

Dong och EnBW förväntar sig att producera vindkraft till en kostnad som är 40 procent reducerat jämfört med tidigare auktioner.

​Ny fas inom havsbaserad vindkraft

Vindkrafthistorien har nått ännu en milstolpe. Havsbaserad vindkraft ska nu byggas helt utan subsidier. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Dansk och tysk vindkraftsproduktion pressade ner elpriserna i hela Norden skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde i veckans kraftkommentar från LOS Energy.

​Danskarna har medvind

Dansk och tysk vindkraftsproduktion pressade ner elpriserna i hela Norden skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde i veckans kraftkommentar från LOS Energy.

 Illustration: Oslo skylinje på natten som reflekterar i vattnet.

Kabelbrott gav högre elpris

​Ett fel på sjökablarna i Oslofjorden bidrog till högre elpriser i augusti. När överföringskablarna skadas orsakar detta en flaskhalssituation där elen inte flödar lika fritt som vanligt. För Sveriges del har kabelbrottet haft en prishöjande effekt på elpriset, förklarar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.