Gå direkt till innehåll
Prismässig berg- och dalbana uppstår delvis på grund av variation i efterfrågan, men det är variation i vindkraften som står för de allra brantaste upp- och nerförsbackarna, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.
Prismässig berg- och dalbana uppstår delvis på grund av variation i efterfrågan, men det är variation i vindkraften som står för de allra brantaste upp- och nerförsbackarna, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Pressmeddelande -

Kastvindar på elmarknaden

Föreställ dig att en liter mjölk ena veckan kostar 5 kronor och nästa vecka 150 kronor. Så mycket har svenska elpriser varierat under april månad.

Grossistpriset för el i Stockholm hamnade på 27,7 öre/kWh under april månad. Detta är endast 1,3 öre lägre än marspriset och det högsta aprilpriset vi har sett på fyra år. Låga temperaturer och stabila internationella energipriser är huvudskälet till att priserna håller sig uppe.

Ser vi på de stora svängningarna i Sverige, ser vi en konsekvens av den gröna vågen: Under loppet av några få år har det byggts upp mycket vindkraft i Norden. Detta påverkar prisstabiliteten eftersom energileveransen från vindkraften varierar med vädret.

Låga priser i kastbyarna
I Danmark har vindkraft redan under flera år varit en del av elproduktionen. Man har därför god erfarenhet av att tackla både mycket och lite vind genom anpassningar i det övriga kraftsystemet. Därför är danskarna vana vid att elpriset fluktuerar mycket, men i Sverige är detta en ny utmaning.

På kort tid har svenskarna byggt upp en stor vindkraftspark som under de bästa timmarna kan täcka upp till en tredjedel av Sveriges förbrukning. Den stora utmaningen består i att vindenergin än så länge inte kan styras.

Obalans ger prisvariation
På en och samma dag har priset i Stockholm därför varierat från 1,6 öre/kWh och upp till 28,1 öre/kWh, i takt med varierande vindstyrka och stor variation i elförbrukningen under dygnet.

För hela april ser vi att priset varierar från 1,6 öre/kWh och ända upp till 50,1 öre/kWh – med andra ord 30 gånger så mycket. Denna prismässiga berg- och dalbana uppstår delvis på grund av variation i efterfrågan, men det är variation i vindkraften som står för de allra brantaste upp- och nerförsbackarna.

Den största utmaningen för det förnybara samhället
Detta är bara början. Norden befinner sig fortfarande i startfasen av framtidens stora satsning på förnybar energi. De utmaningar vi ser idag bleknar i förhållande till vad vi kan förvänta oss när det i morgon ska byggas mycket mer icke reglerbar elproduktion.

Satsningen på förnybar energi medför två stora utmaningar: Att reglera såväl produktionen som förbrukningen av el så att de båda faktorerna matchar varandra bättre än i dag. I Tyskland gör de stora satsningar på utveckling av lagringsteknik. Målet är att spara på el från bra dagar med överproduktion så att överskottet kan användas när produktionen är låg. Det sker stora framsteg på området batteriteknik men än är vi inte i mål. Det fortfarande långt kvar till den dag då batterierna kan lagra så stora volymer som marknaden behöver.

Fallande priser under åren som kommer
Marknaden har kalkylerat med ett fallande pris fram till och med 2020. Optimismen bygger på att man framöver planerar att bygga ut elproduktionen både i Norden och Nordeuropa. Och det mesta av utbyggnaden kommer att ske i form av vindkraft.

Om utbyggnaden av vindkraft blir större än efterfrågan på marknaden, är det nog den svenska kärnkraften som kommer att fasas ut vid ett för stort nordiskt överskott. Medan vi väntar fortsätter batteriteknikerna sitt arbete med att hitta en lösning på hur man ska lagra detta överskott till de vindstilla dagarna.

Relaterade länkar

Ämnen


  • LOS Energy består av runt 75 medarbetare relativt jämnt fördelade mellan Norge och Sverige.
  • Efter förvärvet av Telge Kraft betjänar LOS Energy en kundportfölj på över 22 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll) fördelat på alla nordiska länder.
  • Detta gör LOS Energy till den största energileverantören på den norska företagsmarknaden och en av Nordens ledande aktörer.
  • Kärnverksamheten går ut på att sänka energikostnaderna genom att sälja, förvalta och identifiera energilösningar anpassade efter kundens behov.
  • LOS Energy har 2015 och 2016 toppat EPSI Rating Norges oberoende kundnöjdhetsmätning.
  • LOS AS äger och driver varumärket LOS Energy. Bolaget är Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere och erbjuder alla uppdragsgivare en garanti om 100 % förnybar energi. LOS AS är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS med kontor i Kristiansand, Oslo, Södertälje, Göteborg och Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Nordnorge har varit den stora prisvinnaren denna vinter med Nordens lägsta priser.

Onormal normalsituation på elmarknaden

Det oförutsägbara vintervädret har gett oss en onormal normalsituation på elmarknaden. Tack vare stora mängder vatten och snö återfinner vi de nordiska prisvinnarna i Nordnorge. Grossistpriset för el levererad i Stockholm i mars hamnade på 29 öre/kWh.

​Ingen vår för elpriset

Snösmältningen kom igång sent i Norden. Det höll spotpriserna på en relativt hög nivå under stora delar av maj. Månaden startade med negativa priser (priser under noll kronor) i Danmark, men under stora delar av maj har vi haft priser som är mer vinterliknande än vårbetonade.

Emmanuel Macron är nu storfavorit till att vinna det franska presidentvalet i maj.

Billigare el efter Macron-seger

​Opinionsmätningarna visade sig ha rätt i den första omgången av det franska presidentvalet. Emmanuel Macron är nu storfavorit till att vinna valet i maj. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Charging Bull at Wall Street in Financial District

​Bull-aktier och bear-råvaror

Den globala finansmarknaden anser att glaset är halvfullt, medan råvarumarknaden upplever glaset som halvtomt. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Det har varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväde, skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde.

Elförbrukningsrekord beror på den kalla våren

​Snösmältningen i fjällen skulle nu ha börjat men dröjer på grund av de låga temperaturer vi har haft denna vår. Nederbörden har drabbat de nordligaste områdena i Norden särskilt hårt i vinter. I Norge sattes det, mycket på grund av låga temperaturer, elförbrukningsrekord under april månad. Även i de andra nordiska länderna har det varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväder.

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Här illustreras med charmiga gamla Strynefjellsvegen i Norge.

​Rekordmycket snö smälter i norr

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Och det är inte bara i söder vi ser ökade vattenflöden, utan även i norr i såväl Sverige som Norge. Detta bidrar till att pressa spotpriset.

EKL står för Lagen om energikartläggning i stora företag och är en del av EU:s energieffektiviseringsdirektiv, vilket syftar till att främja förbättrad energieffektivitet i stora företag.

​Alla pratar om EKL!

Just nu sitter många av våra svenska kunder och lägger en sista hand vid sina energikartläggningsrapporter som skall vara inskickade till Energimyndigheten senast 12 april i år.

​Det är gratis att låta ett vindkraftverk producera el när det blåser. Det som kostar är anläggningsinvesteringen, skriver Andreas Myhre, chef för elförvaltning i LOS Energy.

​Ny ”fördyrbar” energi i Norden

Många drömmer om förnybar produktion som kan konkurrera ut traditionella kraftverk. Men utan avsevärda subsidier är inte förnybara investeringar lönsamma på våra breddgrader.