Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Åtta skäl till varför solenergin är på uppgång

De största optimisternas prognoser om den globala solenergiförbrukningen har redan tiodubblats och det är kolkraftsjätten Kina som går i täten.

Det finns många orsaker till solkraftsboomen. Men vem är det som leder utvecklingen? Just nu är det Kina som har axlat ledarrollen efter att ha passerat de tidigare världsledande nationerna Japan, USA och Tyskland i solkraftskapplöpningen. Indien avancerar snabbt från sidan och förr eller senare kommer även Afrika och Sydamerika ta sig in i tätklungan.

En fantastisk lösning
Einstein bevisade att metall avger elektroner när den utsätts för ljus. Det fantastiska är att solpanelerna använder den metall som det finns mest av på jordens yta, nämligen kisel. Råmaterialet kommer därmed inte att ta slut i första taget och solljus är sällan en bristvara på de platser där det bor mycket människor.

Ännu mer fantastiskt är det att solpanelerna sätts upp nära konsumenten vilket bidrar till att transport inte är något problem. Vidare stjäl inte solpanelerna yta från jordbruk eller natur, det räcker med att använda ytan på alla de tak som redan finns. Och även om panelerna utvecklas och blir allt bättre, har vi redan all den yta som krävs för att få ut massor av effekt ur de befintliga modellerna.

Många gröna vågor
Tillbaka till solkraftsboomen som ingen lyckades förutse och frågan varför. Svaret är att flera olika krafter nu samverkar för att skapa denna enorma solkraftsutveckling.

  1. Klimatutmaningen. Politikerna har öppnat plånböckerna och ger bidrag för att infria gröna klimatlöften och säkerställa en bred omställning till förnybar energi. Det gäller i hög grad i hela Europa.
  2. Luftkvalitet. Kinas industriella utveckling ger växtvärk i form av dålig luftkvalitet. Industrijätten inser att kolkraften måste ersättas och då framstår solenergi som ett av de främsta alternativen.
  3. Olyckor. Kärnkraftsolyckan i Fukushima gjorde att Japan stängde sina 52 kärnkraftverk med omedelbar verkan. Nu investerar ”soluppgångens land” tungt i tryggare alternativ.
  4. Utsläppsfusk. Tysk bilindustri måste lägga om produktionen till elbilar. Milslukande förare av fossildrivna fordon på autobahn är fortfarande skeptiska, men miljömyndigheterna vill nu följa i Kaliforniens fotspår och införa kvotkrav för att öka andelen elbilar till 70 procent.
  5. Fattigdomsbekämpning. Solenergi lokalt ger flera miljoner människor möjlighet till läsbelysning och utbildning. Premiärminister Modi i Indien gick till val på att 300 000 000 indier skulle få elektricitet och han är nu i färd med att infria detta vallöfte.
  6. Konsumentmakt. I USA har snart alla tak på Wal-Mart täckts av solceller. Företagen gör sig så gröna som möjligt för att vinna marknadsandelar hos klimatmedvetna kunder.
  7. Effektivisering. En ny bransch som levererar solceller växer fram. Nu effektiviseras värdekedjan med försäljning, beställning, montering, uppföljning, styrning och service. Detta var denna kod man var tvungen att knäcka för att branschen skulle lyfta i USA.
  8. Innovation. Den industriella produktionen av rent kisel är nu effektivare än någonsin. Elkem Solar i Norge bedriver energieffektiv produktion i kontinuerlig förbättring.


Vi är bara i startgroparna
När alla dessa krafter samverkar uppstår en skaleffekt på global nivå som leder till prispress. Resultatet: Solkraft blir konkurrenskraftig energiproduktion, senast bevisat genom solparken Bhadla Solar Park som täcker 40 km2 i Indien. Vi har förmodligen bara sett början. Vänta bara tills gemene man börjar koppla solcellerna till sina urladdade elbilbatterier! 

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

​Så styr världen elpriset

Både en svensk nedskärning av kärnkraften och ett nytt avtal mellan Tyskland och Danmark har påverkat elpriserna i juni. En annan faktor som kan ha betydelse är en värmebölja i Beijing i sommar. Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

Kol öker elpriset 2017

​Under årets sex första månader hamnade elpriset på en högre nivå än i fjol. Orsaken hittar vi i Kina och i ett kolpris som nästan har fördubblats under det sista halvåret. Trots att det kommit mer nederbörd än normalt har priset levererats 5 öre/kWh högre än samma period i fjol. Orsaken till prisökningen på el är framför allt ett stigande kolpris.

Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

Försmak på framtiden

Höga områdespriser i augusti är en försmak på prisvariationer som den förnybara energiframtiden kommer att ge oss. Onsdagen den 23 augusti rusade områdespriserna i Sverige upp till hela 59,36 EUR/MWh, och detta från genomsnittsnivå på 32,6 EUR för augusti. Vad hände? En revison i ett annars stabilt kärnkraftsystem samtidigt som vindkraftverken stod i det närmaste stilla.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Vindkraftens överskottsdilemma

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. Vid det gröna skiftet, eller ”Energiwende” som de kallar det i Tyskland, är målet att ersätta fossil energiproduktion med förnybar energiproduktion. I Europa ska kolkraftverken bytas ut mot bland annat vindkraft.

Illustrerande bild: "Energiewende" i Tyskland ger ny kraftproduktionsboom av bland annat sol- och vindkraft

​Nytt kraftexportavtal påverkar elpriset

"Energiewende" i Tyskland har skapat en kraftproduktionsboom. Infrastrukturen klarar inte av att hänga med i utbyggnadstakten. Det stryper kraftexporten från Danmark till Tyskland.

 Illustration: Shanghai är den största staden i Folkerepublikken Kina, och är världens största hamnstad.

Värmebölja i Kina höjer elpriser

​LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. ​Man skulle kunna tro att sommarens regnväder har pressat elpriserna, men spotpriset har hållit sig stabilt och framtidspriserna gått upp under sommaren. Orsaken till detta har inget med vädret i Norden att göra, utan beror på vädret på andra håll i världen.

​Det är gratis att låta ett vindkraftverk producera el när det blåser. Det som kostar är anläggningsinvesteringen, skriver Andreas Myhre, chef för elförvaltning i LOS Energy.

​Ny ”fördyrbar” energi i Norden

Många drömmer om förnybar produktion som kan konkurrera ut traditionella kraftverk. Men utan avsevärda subsidier är inte förnybara investeringar lönsamma på våra breddgrader.

​Energisk sommerläsning

Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll. I sina krönikör delar han med sig av sina kunskaper, sina åsikter och sitt engagemang rörande olika energirelaterade och aktuella frågor i energibranschen.

Den nya, förnybara grundkraften

​Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt. Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet.

Häng med! LOS Energy Day är årets viktigaste mötesplats för alla som vill hålla sig uppdaterade på smarta energilösningar.

På LOS Energy Day bjuder vi på godbitar

LOS Energy Day är årets viktigaste mötesplats för alla som vill hålla sig uppdaterade på smarta energilösningar. Om en dryg månad är det ännu en gång dags för vårt årliga energiseminarium i Stockholm. Vi är stolta över programmet på losenergy.com/sv/energydaystockholm2017/​.