Vårvädret uteblir – elpriserna stiger
Kylan kan bita sig fast i flera veckor och leda till extra stor efterfrågan på el. Vinterns köldperioder har tärt på energiresurserna både i Norden och resten av Europa.
Kylan kan bita sig fast i flera veckor och leda till extra stor efterfrågan på el. Vinterns köldperioder har tärt på energiresurserna både i Norden och resten av Europa.
Lägre temperaturer och svagare resursbalans bidrog till att elpriset skenade iväg uppåt förra veckan.
Det nordiska elpriset för februari landade på 39,58 €/MWh vilket är helt genomsnittligt i en jämförelse med elpriset för månaden under de senaste tio åren. Men jämfört med de sista fem milda och blöta åren är årets februaripris hela 31 % högre.
Den hårda kylan fortsätter att prägla de nordiska elpriserna. Onsdag denna vecka var temperaturen som lägst, men nästan lika låga temperaturer i kombination med mindre vind under torsdagen resulterade i det högsta spotpriset på 6 år i delar av Norden.
Kylan som breder ut sig över Norden ökar efterfrågan på el och pressar upp priserna. Ett nederbördsfritt och kallt Norden bidrar tillsammans med ett vindstilla Nordeuropa och ett högre kolpris denna vecka till en kraftig ökning av elpriset.
Ett sällsynt väderfenomen gör att väderprognoserna förutser fler högtryck under den närmaste framtiden. Under den gångna helgen resulterade en störning i polarvirveln att den delade sig i två, vilket "förstör" cirkulationen i virveln. Till följd av detta förväntas temperaturen flera tiotals kilometer ovanför oss att stiga med 30–40 grader.
Oron för kallt väder gör att marknadsaktörerna höjer prisförväntningarna för resten av vintern. Samtidigt förväntas vi få mycket vindkraft framöver vilket bidrar till att sänka priset för året 2020 och framåt.
Fläckvis stora snömängder har i januari inneburit stora utmaningar för nätägare, men nederbörden har även lagt ett lock på elpriserna under denna årets första månad. Medan internationella energipriser har ökat i stadig takt under flera år, landade elpriset för Norden ganska exakt på genomsnittet för de senaste fem åren. Priset för januari blev 32,93 €/MWh.
Vädret håller ner elpriset i Norden. I resten av Europa präglas kraftpriserna av restriktioner kopplade till fossil energi. Resurssituationen i Norden är väldigt god och behovet för att importera europeisk kolkraft i nuläget är mindre.
Den enorma satsningen på vindkraft i Norden bär frukt. Natten till tisdag denne vacka satte nordisk vindkraft nytt produktionsrekord. Som mest producerade vindkraften 12,1 GWh på en timme. Och i över fyra timmar låg den samlade vindkraftsproduktionen i Norden på cirka 12 GWh per timme. Detta är mer än alla kärnkraft i Norden klarar att producera per timme.
En tysk nyhetsbyrå rapporterar att regeringskoalitionen i Tyskland inte kommer att satsa på att nå klimatmålen som landet har satt för 2020. Man vill hellre fokusera på 2030-målen om 55 % nedskärning av koldioxidutsläppen baserat på nivåerna från 1990.
Höga kolpriser, milt och fuktigt väder och hög produktion av förnybar energi var det som präglade kraftpriserna mest under det gångna året. I denna text summerar Andreas Myhre, kraftexpert i LOS Energy, kraftåret 2017