Nyhet -
Tung snö tynger elpriserna
Fläckvis stora snömängder har i januari inneburit stora utmaningar för nätägare, men nederbörden har även lagt ett lock på elpriserna under denna årets första månad.
Medan internationella energipriser har ökat i stadig takt under flera år, landade elpriset för Norden ganska exakt på genomsnittet för de senaste fem åren. Priset för januari blev 32,93 €/MWh. De lokala priserna i Norden har i stort sett gått hand i hand, med undantag för det finska områdespriset. Den 23 januari hakade det finska områdespriset på de baltiska priserna under några morgontimmar och nådde då en topp på 200 €/MWh.
Normala nederbördsmängder, en del vindkraft och inte för låga temperaturer har bidragit till att spotpriset i Norden har hållit sig moderat under hela månaden.
Bra läge för Norden
Norden har en stor andel förnybar energi i elproduktionen. Jämfört med andra länder, som är mer beroende av fossila energikällor, gör detta att vi i högre grad är beroende av vädret. Vintern har hittills försett oss med rikligt med nederbörd och vind, vilket gör att vi har stor tillgång på energi i Norden. Detta, kombinerat med en moderat utveckling i efterfrågan, bidrar till att motverka att priserna skenar iväg.
I andra länder, som är mer beroende av kolkraft, ser vi att priserna ligger högre och stiger i takt med internationella energipriser.
Högre energipriser internationellt
En god ekonomisk utveckling i stora delar av världen ökar efterfrågan på energi internationellt. Det är framförallt Asien som påverkar energipriserna, där Kina och Indien är de som påverkar kolpriset. I Kina har de av olika anledningar stängt ner en hel del av den egna kolproduktionen. Detta gör att Kina i högre grad köper sitt kol på den internationella marknaden. Samma kol som europeiska kolkraftverk konkurrerar om att köpa. Detta är en av anledningarna till att vi måste gå ända tillbaka till början av 2013 för att hitta högre kolpriser än de vi ser nu.