Gå direkt till innehåll
Sällsynt väderfenomen kan höja elpriset

Nyhet -

Sällsynt väderfenomen kan höja elpriset

Ett sällsynt väderfenomen gör att väderprognoserna förutser fler högtryck under den närmaste framtiden.

Under den gångna helgen resulterade en störning i polarvirveln att den delade sig i två, vilket "förstör" cirkulationen i virveln. Till följd av detta förväntas temperaturen flera tiotals kilometer ovanför oss att stiga med 30–40 grader.

Fenomenet kallas plötslig stratosfärisk uppvärmning och sker normalt sett var 5:e år. Senast de skedde var 2009 och 2013 med sträng kyla och väldigt lite nederbörd som följd.

Högtryck att vänta
Sådana händelser får ofta konsekvenser för oss på marken i flera veckor efter att de har inträffat. En vanlig konsekvens är att högtrycken blir mer frekventa. Högtryck på vintern innebär lägre temperaturer kombinerat med både mindre nederbörd och vind. Dessa tre faktorer kan bidra till att öka elpriserna i Norden:

  • Lägre temperaturer ökar efterfrågan på el.
  • Lite nederbörd gör att marknaden har mindre vattenresurser tillgängliga.
  • Mindre vind ger lägre vindkraftsproduktion.

Kraftig uppgång
Enligt väderprognoserna kan vi till följd av den störda polarvirveln förvänta oss kallare tider från månadsskiftet februari/mars.

De ovannämnda väderprognoserna har tillsammans med en uppgång i kolpriset och höjda elpriser i Tyskland bidragit till att elpriserna i Norden gått upp kraftigt i inledningen av denna vecka.

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Hård kyla ger prisuppgång

Hård kyla ger prisuppgång

Kylan som breder ut sig över Norden ökar efterfrågan på el och pressar upp priserna. Ett nederbördsfritt och kallt Norden bidrar tillsammans med ett vindstilla Nordeuropa och ett högre kolpris denna vecka till en kraftig ökning av elpriset.

Vårvädret uteblir – elpriserna stiger

Vårvädret uteblir – elpriserna stiger

Kylan kan bita sig fast i flera veckor och leda till extra stor efterfrågan på el. Vinterns köldperioder har tärt på energiresurserna både i Norden och resten av Europa.