Gå direkt till innehåll

Ämnen: Väder

Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

Försmak på framtiden

Höga områdespriser i augusti är en försmak på prisvariationer som den förnybara energiframtiden kommer att ge oss. Onsdagen den 23 augusti rusade områdespriserna i Sverige upp till hela 59,36 EUR/MWh, och detta från genomsnittsnivå på 32,6 EUR för augusti. Vad hände? En revison i ett annars stabilt kärnkraftsystem samtidigt som vindkraftverken stod i det närmaste stilla.

 Illustration: Shanghai är den största staden i Folkerepublikken Kina, och är världens största hamnstad.

Värmebölja i Kina höjer elpriser

​LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. ​Man skulle kunna tro att sommarens regnväder har pressat elpriserna, men spotpriset har hållit sig stabilt och framtidspriserna gått upp under sommaren. Orsaken till detta har inget med vädret i Norden att göra, utan beror på vädret på andra håll i världen.

​Så styr världen elpriset

Både en svensk nedskärning av kärnkraften och ett nytt avtal mellan Tyskland och Danmark har påverkat elpriserna i juni. En annan faktor som kan ha betydelse är en värmebölja i Beijing i sommar. Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

LOS Energy och veckans kommentar om elmarknaden är tillbaka onsdag 16 augusti. Glad sommar!

Elmarknaden är i semesterstämning

​Förutom variationer i väderprognoserna är det inga nyheter som har någon väsentlig inverkan på elpriserna. Så här i semestertider verkar det heller inte som om marknaden förväntar sig några större prissvängningar i juli. LOS Energy och veckans kommentar om elmarknaden är tillbaka onsdag 16 augusti. Glad sommar!

​Ingen vår för elpriset

Snösmältningen kom igång sent i Norden. Det höll spotpriserna på en relativt hög nivå under stora delar av maj. Månaden startade med negativa priser (priser under noll kronor) i Danmark, men under stora delar av maj har vi haft priser som är mer vinterliknande än vårbetonade.

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Här illustreras med charmiga gamla Strynefjellsvegen i Norge.

​Rekordmycket snö smälter i norr

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Och det är inte bara i söder vi ser ökade vattenflöden, utan även i norr i såväl Sverige som Norge. Detta bidrar till att pressa spotpriset.

Det har varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväde, skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde.

Elförbrukningsrekord beror på den kalla våren

​Snösmältningen i fjällen skulle nu ha börjat men dröjer på grund av de låga temperaturer vi har haft denna vår. Nederbörden har drabbat de nordligaste områdena i Norden särskilt hårt i vinter. I Norge sattes det, mycket på grund av låga temperaturer, elförbrukningsrekord under april månad. Även i de andra nordiska länderna har det varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväder.

Nordnorge har varit den stora prisvinnaren denna vinter med Nordens lägsta priser.

Onormal normalsituation på elmarknaden

Det oförutsägbara vintervädret har gett oss en onormal normalsituation på elmarknaden. Tack vare stora mängder vatten och snö återfinner vi de nordiska prisvinnarna i Nordnorge. Grossistpriset för el levererad i Stockholm i mars hamnade på 29 öre/kWh.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

​Cyklonen Debbie härjar down under

Cyklonen Debbie drog igår med full kraft in över delstaten Queensland i Australien. Hon sätter både produktionen och transporten av kol ur spel. Och Debbies härjningar down under påverkar även de nordiska elpriserna.

Rysskylan höjer elpriserna i Norden.

Vintern har inte rasat ut

​Ett solitt högtryck har parkerat sig över Skandinavien. Östanvinden drar med sig iskalla vindar från Sibirien och kyler ner större delen av Norden. Vintervädret bidrar till att öka efterfrågan på el från Ystad till Haparanda. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna nära och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Den hydrologiska situationen här i Norden har visserligen förbättrats kraftigt under de senaste veckorna men vi sitter fortsatt med betydande underskott i vattenmagasinen.

Låga magasinsnivåer gör elsystemet fortsatt känsligt under våren

​Den hydrologiska situationen i Norden har förbättrats radikalt under de senaste veckorna, men vi har fortsatt betydande underskott i vattenmagasinen. Vid normala väderförhållanden kommer underskottet att bestå fram till vårfloden, och det gör systemet ovanligt känsligt för låga temperaturer och ökad last under vintern.