Gå direkt till innehåll
Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.
Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

Pressmeddelande -

Försmak på framtiden

Höga områdespriser i augusti är en försmak på prisvariationer som den förnybara energiframtiden kommer att ge oss.

Kraftmarknaden är aldrig långtråkig. Vad händer på energibörsen när det uppstår fel i kärnkraftverk? Vad blir konsekvenserna av översvämningar och värmeböljor i Kina? Och vad gör de vindstilla dagarna med elpriset?

Den sista månaden har vi sett svaren i realtid. Kärnkraftverk på revision, relativt lite vindkraft och sommarrestriktioner på vattenutflödet har inneburit en dubblering av elpriset i Sverige, Danmark och Finland i slutet av augusti.

Onsdagen den 23 augusti rusade områdespriserna i Sverige upp till hela 59,36 EUR/MWh, och detta från genomsnittsnivå på 32,6 EUR för augusti. Vad hände? En revison i ett annars stabilt kärnkraftsystem samtidigt som vindkraftverken stod i det närmaste stilla.

Därmed fick vi en försmak på den typ av snabba prisändringar som kommer att prägla en marknad med mycket förnybar energi. I framtiden kommer det att bli ännu mer förnybar energi på kraftmarknaden – och de dagar när låg produktion från förnybara energikällor sammanfaller med bristande kärnkraftsleveranser, då ökar priset avsevärt på kort sikt. 

Områdespriserna i augusti blev lika höga som höga vinterpriser, så det hjälpte föga med sommar och allmänt låg efterfrågan på el. Denna gång kom vindkraften tillbaka på en mer normal nivå dagen efter, så att områdespriserna föll till 41 EUR/MWh i Sverige – något som fortfarande är en relativt hög prisnivå.

Systempriset för Norden i augusti blev 27,58 EUR/MWh. Detta är 1,2 EUR högre från juli och 4 EUR/MWh lägre än genomsnittet för augusti sett till de sista tio åren sammantaget.

Som semesterfirarna i Norden redan vet. Sommaren 2017 blev nederbördsrik, något som normalt leder till prisfall. Så blev inte fallet och orsakerna till detta hittar vi långt utanför Norden. Kolpriserna är på väg upp i Asien, en ökning som i huvudsak drivs på av att det råder obalans på den kinesiska kraftmarknaden. Detta påverkar i sin tur den europeiska prisnivån, som sedan i sin tur påverkar den nordiska prisnivån.

Obalansen i Kina har denna sommar berott på två viktiga huvudorsaker: översvämningar och värmeböljor.

Kina drabbades i somras av rejäla skyfall och de stora dammarna stängde snabbt luckorna för att begränsa översvämningsskador längre ner längs floden. Det blev därmed stopp i vattenkraftsproduktionen även i anläggningen ”De tre ravinernas damm”. Denna vattenkraftdamm står ensam för inte mindre än 9 % av Kinas vattenkraftproduktion. Åtgärderna förhindrade denna gång en översvämningskatastrof, men Kina tvingades ersätta förlusten av vattenkraft med kolkraft.

Samtidigt med skyfallen drabbades Kina av en värmebölja och det blev då kolkraften som fick användas för att täcka kylbehovet. Och när kineserna skruvar på kylanläggningarna för fullt, kan vi konstatera att sommaren blir som en nordisk vinter – med årets högsta kraftproduktion

Hög kraftproduktion betyder högre pris på kol och dominoeffekten känner vi redan till – även från Nordens höga områdespriser i augusti. 

Relaterade länkar

Ämnen


  • LOS Energy består av runt 75 medarbetare relativt jämnt fördelade mellan Norge och Sverige.
  • Efter förvärvet av Telge Kraft betjänar LOS Energy en kundportfölj på över 22 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll) fördelat på alla nordiska länder.
  • Detta gör LOS Energy till den största energileverantören på den norska företagsmarknaden och en av Nordens ledande aktörer.
  • Kärnverksamheten går ut på att sänka energikostnaderna genom att sälja, förvalta och identifiera energilösningar anpassade efter kundens behov.
  • LOS Energy har 2015 och 2016 toppat EPSI Rating Norges oberoende kundnöjdhetsmätning.
  • LOS AS äger och driver varumärket LOS Energy. Bolaget är Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere och erbjuder alla uppdragsgivare en garanti om 100 % förnybar energi. LOS AS är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS med kontor i Kristiansand, Oslo, Södertälje, Göteborg och Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Kol öker elpriset 2017

​Under årets sex första månader hamnade elpriset på en högre nivå än i fjol. Orsaken hittar vi i Kina och i ett kolpris som nästan har fördubblats under det sista halvåret. Trots att det kommit mer nederbörd än normalt har priset levererats 5 öre/kWh högre än samma period i fjol. Orsaken till prisökningen på el är framför allt ett stigande kolpris.

​Så styr världen elpriset

Både en svensk nedskärning av kärnkraften och ett nytt avtal mellan Tyskland och Danmark har påverkat elpriserna i juni. En annan faktor som kan ha betydelse är en värmebölja i Beijing i sommar. Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Koldioxidpriset drar upp elpriserna

​Koldioxidutsläppen i Europa har minskat så mycket att det nu finns ett kvotöverskott motsvarande ett helt års utsläpp i Europa. Detta enorma överskott på utsläppsrättigheter pressar priserna. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Den nya, förnybara grundkraften

​Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt. Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet.

Åtta skäl till varför solenergin är på uppgång

De största optimisterna inom norsk solindustri misstog sig när Norge tog sats för att komma igång med solenergi för några år sedan. Optimisterna var för pessimistiska. Världens totala installerade effekt fördubblades förra året. Vad hände?