Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Ingen vår för elpriset

Snösmältningen kom igång sent i Norden. Det höll spotpriserna på en relativt hög nivå under stora delar av maj.

Månaden startade med negativa priser (priser under noll kronor) i Danmark, men under stora delar av maj har vi haft priser som är mer vinterliknande än vårbetonade.

Grossistpriset för el levererad i Stockholm hamnade i maj på 28,7 öre/kWh. Det är 1 öre/kWh högre än priset för april och inte långt under snittpriset för den gångna vintern, det vill säga 29,6 öre/kWh i Stockholm.

Varför ser vi dessa relativt höga priser nu? Det finns två primära huvudförklaringar: Lejonparten av snön har hamnat långt norrut denna vinter och de låga temperaturerna har försenat snösmältningen. Låga temperaturer i fjällen gör att tillflödena till magasinen är ovanligt låga för att vara maj.

Ketchupeffekt i norr?
Mycket snö och försenad snösmältning kan med hög sannolikhet leda till en kraftig vårflod i Nordnorge enligt NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). När plusgraderna blir tillräckligt många i det nordliga börsområdet (NordPool), kan snösmältningen i gengäld få ett desto snabbare förlopp. Kraftsystemet klarar då knappast att fånga upp allt vatten, så en del kommer att rinna rakt ut i havet. Men pressen på spotpriset kan också öka för prisområdena i norr.

Vi har redan sett att de nordnorska producenterna har stor produktionsvilja genom att de har hållit sina priser lägre än de övriga områdena i Norden. Därmed har de producerat mer kraft och tömt av lagren i magasinen under vintern. Detta gör de för att bereda plats så att de kan fylla på lagren igen så mycket som möjligt vid den snart förestående snösmältningen.

När det gäller de mellersta och södra delarna av Norden har snösmältningen redan satt igång. Med från några undantag verkar det som att man har god kontroll över smältvattnet. Därmed pressas inte priserna ner ovanligt mycket.

Stor (geo)politisk osäkerhet
Tittar vi nedåt Europa kan vi konstatera att Macrons seger i det franska presidentvalet drog in som en svalkande bris på finans- och råvarumarknaderna. Det icke-radikala presidentvalet dämpade något av den osäkerhet som uppstod efter såväl Brexit som Trump. Men lugn i Europa räcker inte när det uppstår oroshärdar på andra håll i världen. Råvarumarknaderna svarar med en växande oro.

OPEC och Ryssland försöker hålla ett stadigt grepp om oljepriset, medan priserna på kolmarknaden inte fallit nämnvärt trots ett tillgångsöverskott, eftersom Kina ligger som en våt filt över marknaden. Det betyder att det inte bara räcker med att stirra sig blind på balansen mellan tillgång och efterfrågan för att bedöma de framtida priserna. Vi måste även bedöma de ständigt växlande geopolitiska strömningarna som kommer från olika håll.

Fallande priser mot sommaren
Marknadsaktörerna har prisat in en normal nedgång i priserna under sommaren och en försiktig uppgång till vintern. Tittar vi på årskontrakten framöver ser vi att marknadsaktörerna håller fast vid sina långsiktiga förväntningar: Priset på el i Norden kommer att falla fram till och med 2020. Skälet är en fortsatt stor utbyggnad av förnybar energi i Norden och Europa under de kommande åren.

Relaterade länkar

Ämnen


  • LOS Energy består av runt 75 medarbetare relativt jämnt fördelade mellan Norge och Sverige.
  • Efter förvärvet av Telge Kraft betjänar LOS Energy en kundportfölj på över 22 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll) fördelat på alla nordiska länder.
  • Detta gör LOS Energy till den största energileverantören på den norska företagsmarknaden och en av Nordens ledande aktörer.
  • Kärnverksamheten går ut på att sänka energikostnaderna genom att sälja, förvalta och identifiera energilösningar anpassade efter kundens behov.
  • LOS Energy har 2015 och 2016 toppat EPSI Rating Norges oberoende kundnöjdhetsmätning.
  • LOS AS äger och driver varumärket LOS Energy. Bolaget är Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere och erbjuder alla uppdragsgivare en garanti om 100 % förnybar energi. LOS AS är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS med kontor i Kristiansand, Oslo, Södertälje, Göteborg och Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Prismässig berg- och dalbana uppstår delvis på grund av variation i efterfrågan, men det är variation i vindkraften som står för de allra brantaste upp- och nerförsbackarna, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Kastvindar på elmarknaden

​Föreställ dig att en liter mjölk ena veckan kostar 5 kronor och nästa vecka 150 kronor. Så mycket har svenska elpriser varierat under april månad. Grossistpriset för el i Stockholm hamnade på 27,7 öre/kWh under april månad. Detta är endast 1,3 öre lägre än marspriset och det högsta aprilpriset vi har sett på fyra år.

Illustration: Kolkraft i Blåtimen

​Solen går ner över kolkraften

Energimarknaderna har förändrats mycket de senaste åren och den gröna vågen har verkligen fått fotfäste globalt. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Här illustreras med charmiga gamla Strynefjellsvegen i Norge.

​Rekordmycket snö smälter i norr

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Och det är inte bara i söder vi ser ökade vattenflöden, utan även i norr i såväl Sverige som Norge. Detta bidrar till att pressa spotpriset.

Charging Bull at Wall Street in Financial District

​Bull-aktier och bear-råvaror

Den globala finansmarknaden anser att glaset är halvfullt, medan råvarumarknaden upplever glaset som halvtomt. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Det har varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväde, skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde.

Elförbrukningsrekord beror på den kalla våren

​Snösmältningen i fjällen skulle nu ha börjat men dröjer på grund av de låga temperaturer vi har haft denna vår. Nederbörden har drabbat de nordligaste områdena i Norden särskilt hårt i vinter. I Norge sattes det, mycket på grund av låga temperaturer, elförbrukningsrekord under april månad. Även i de andra nordiska länderna har det varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväder.

illustration bild: Svensk kärnkraft står för en tredjedel av den producerade kraften i landet.

​Länge leve kärnkraften!

Sverige har en lång kärnkraftshistoria och sektorn har över tid levererat en stor andel av svenskarnas elförbrukning. Det mesta av landets vattenkraftresurser har redan blivit utbyggda och den svenska ekonomin har blivit beroende av kärnkraften som energikälla. Svensk kärnkraft står för en tredjedel av den producerade kraften i landet.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Vindkraftens överskottsdilemma

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. Vid det gröna skiftet, eller ”Energiwende” som de kallar det i Tyskland, är målet att ersätta fossil energiproduktion med förnybar energiproduktion. I Europa ska kolkraftverken bytas ut mot bland annat vindkraft.