Gå direkt till innehåll
Charging Bull at Wall Street in Financial District
Charging Bull at Wall Street in Financial District

Nyhet -

​Bull-aktier och bear-råvaror

Den globala finansmarknaden anser att glaset är halvfullt, medan råvarumarknaden upplever glaset som halvtomt.

Optimismen kopplad till USA:s 45:e president, Donald Trump, klingar av, men Emmanuel Macron har skapat optimism i Europa.

Bullish versus Bearish
Aktiemarknaderna har stigit till all-time-high och marknaderna visar optimism för fortsatt tillväxt i ekonomin i de flesta delar av världen. På finansspråk kallar vi detta "bullish". Då stångar tjuren nerifrån och uppåt. "Bearish" är raka motsatsen till "Bullish” och betyder att björnen slår uppifrån och neråt.

Råvarumarknaderna är mättade
På råvarumarknaderna är det inte lika enkelt att se optimismen som på finansmarknaden. Detta ger en stadig press nedåt av energipriserna. Marknaderna verkar mättade på olja, kol och utsläppsrätter. Betalningsviljan är därför också lägre.

Även om analytiker och investerare förväntar sig en god ekonomisk tillväxt framöver, har man inte prisat in pressen på råvaror. Det kan betyda att råvarumarknaderna är utbyggda för att möta framtidens energiefterfrågan. En annan orsak kan vara att tillväxten som kommer är mindre energikrävande än vad vi har varit vana vid hittills.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.



Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Prismässig berg- och dalbana uppstår delvis på grund av variation i efterfrågan, men det är variation i vindkraften som står för de allra brantaste upp- och nerförsbackarna, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Kastvindar på elmarknaden

​Föreställ dig att en liter mjölk ena veckan kostar 5 kronor och nästa vecka 150 kronor. Så mycket har svenska elpriser varierat under april månad. Grossistpriset för el i Stockholm hamnade på 27,7 öre/kWh under april månad. Detta är endast 1,3 öre lägre än marspriset och det högsta aprilpriset vi har sett på fyra år.

​Ingen vår för elpriset

Snösmältningen kom igång sent i Norden. Det höll spotpriserna på en relativt hög nivå under stora delar av maj. Månaden startade med negativa priser (priser under noll kronor) i Danmark, men under stora delar av maj har vi haft priser som är mer vinterliknande än vårbetonade.

Det har varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväde, skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde.

Elförbrukningsrekord beror på den kalla våren

​Snösmältningen i fjällen skulle nu ha börjat men dröjer på grund av de låga temperaturer vi har haft denna vår. Nederbörden har drabbat de nordligaste områdena i Norden särskilt hårt i vinter. I Norge sattes det, mycket på grund av låga temperaturer, elförbrukningsrekord under april månad. Även i de andra nordiska länderna har det varit hög efterfrågan på kraft till följd av kallt vårväder.

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Här illustreras med charmiga gamla Strynefjellsvegen i Norge.

​Rekordmycket snö smälter i norr

Snösmältningen har äntligen kommit igång! Och det är inte bara i söder vi ser ökade vattenflöden, utan även i norr i såväl Sverige som Norge. Detta bidrar till att pressa spotpriset.

Illustration: Kolkraft i Blåtimen

​Solen går ner över kolkraften

Energimarknaderna har förändrats mycket de senaste åren och den gröna vågen har verkligen fått fotfäste globalt. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

​Det är gratis att låta ett vindkraftverk producera el när det blåser. Det som kostar är anläggningsinvesteringen, skriver Andreas Myhre, chef för elförvaltning i LOS Energy.

​Ny ”fördyrbar” energi i Norden

Många drömmer om förnybar produktion som kan konkurrera ut traditionella kraftverk. Men utan avsevärda subsidier är inte förnybara investeringar lönsamma på våra breddgrader.