Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Den nya, förnybara grundkraften

Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt. Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet.

Efter flera års observationer av de förnybara källorna i det europeiska kraftsystemet, är det förbluffande att se att det nästan alltid kommer en del el från dessa källor – även om de inte kan leverera massor när väderförhållandena inte är dem rätta. Men över ett stort område uppstår alltid en diversifieringseffekt. Alltid blåser det någonstans och blåser det inte så skiner solen.

I Nordeuropa finns det redan en hel del sol- och vindkraft. Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Storbritannien och i viss mån även Frankrike har alla sett en drastisk utveckling.

Utvecklingen inte lika snabbt i Östeuropa, men även där planeras stora utbyggnader. Vindkraft finns det en del av i Norden och mer är på gång. Jämfört med övriga energikällor är solkraft än så länge en marginell företeelse i Norge och Sverige, men på kontinenten har solkraft nått en helt annan nivå.

Det är samspelet och den geografiska spridningen som är nyckeln till dessa förnybara kraftkällors nya roll i det internationella kraftsystemet. När vinden mojnar i ett område, tittar ofta solen fram istället och när molnen skymmer solen, ökar ofta vinden.

Danskt högtryck
För att det ska bli vindstilla över Norden och Nordeuropa samtidigt, måste ett stort högtryck med centrum över Danmark etableras. Detta händer mycket sällan, kanske bara vartannat till vart tredje år. I en sådan situation kommer det bara att blåsa i två områden, i mellersta Norge, där det kommer att råda en västlig vind och i södra Tyskland som får ostlig vind. Allt däremellan kommer att vara ganska lugnt. Det betyder att vindkraftsproduktionen kommer att vara minimal.

Ett sådant högtryck över Danmark betyder samtidigt fint väder, litet molntäcke och mycket sol. Det blir då är idealiska produktionsförhållanden för Europas solcellspaneler.

Om det bildas ett sådant högtryck över Danmark på vintern, fungerar dessutom solcellerna i Europa som effektivast tack vare en optimal driftstemperatur. Mitt på vintern har vi inte så många soltimmar i Norden, men så är det inte heller här som den stora solkraftsproduktionen äger rum just nu.

Ett högtryck över Danmark kommer förmodligen inte vara länge. Sommartid flyttar högtryck som regel ganska lätt på sig. Elförbrukningen är också lägre på sommaren, vilket gör att konsekvenserna av ett långvarigt högtryck över Danmark inte blir så dramatiska. Vintertid domineras de långvariga, kalla och lugna perioderna av högtryck från Ryssland och erfarenhetsmässigt inte av högtryck med centrum över Danmark.

Ny förnybar grundkraft
Kraftsystemet har i dag något som kraftbranschen kallar ”grundkraft”. Grundkraft är en stabil mängd kraft som levereras timme efter timme från stora anläggningar, till exempel kärnkraft och vattenkraft. Förnybara källor placerar sig på toppen av denna med en instabil produktion när det blåser mycket eller är mycket sol.

Nu när sol och vind byggs ut i stor skala, ser det ut som vi har fått en ny typ grundkraft i systemet. Det är den förnybara kraften som alltid finns där, även under det mest speciella vädersystem vi kan hitta. Även om det fortsättningsvis kommer att finnas utmaningar när det gäller att kunna leverera tillräckligt med kraft under alla förhållanden, bådar det gott för ett kraftsystem som på sikt ska gå över till 100 % förnybart. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Kol öker elpriset 2017

​Under årets sex första månader hamnade elpriset på en högre nivå än i fjol. Orsaken hittar vi i Kina och i ett kolpris som nästan har fördubblats under det sista halvåret. Trots att det kommit mer nederbörd än normalt har priset levererats 5 öre/kWh högre än samma period i fjol. Orsaken till prisökningen på el är framför allt ett stigande kolpris.

Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

Försmak på framtiden

Höga områdespriser i augusti är en försmak på prisvariationer som den förnybara energiframtiden kommer att ge oss. Onsdagen den 23 augusti rusade områdespriserna i Sverige upp till hela 59,36 EUR/MWh, och detta från genomsnittsnivå på 32,6 EUR för augusti. Vad hände? En revison i ett annars stabilt kärnkraftsystem samtidigt som vindkraftverken stod i det närmaste stilla.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Koldioxidpriset drar upp elpriserna

​Koldioxidutsläppen i Europa har minskat så mycket att det nu finns ett kvotöverskott motsvarande ett helt års utsläpp i Europa. Detta enorma överskott på utsläppsrättigheter pressar priserna. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

 Illustration: Shanghai är den största staden i Folkerepublikken Kina, och är världens största hamnstad.

Värmebölja i Kina höjer elpriser

​LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. ​Man skulle kunna tro att sommarens regnväder har pressat elpriserna, men spotpriset har hållit sig stabilt och framtidspriserna gått upp under sommaren. Orsaken till detta har inget med vädret i Norden att göra, utan beror på vädret på andra håll i världen.

Åtta skäl till varför solenergin är på uppgång

De största optimisterna inom norsk solindustri misstog sig när Norge tog sats för att komma igång med solenergi för några år sedan. Optimisterna var för pessimistiska. Världens totala installerade effekt fördubblades förra året. Vad hände?

Häng med! LOS Energy Day är årets viktigaste mötesplats för alla som vill hålla sig uppdaterade på smarta energilösningar.

På LOS Energy Day bjuder vi på godbitar

LOS Energy Day är årets viktigaste mötesplats för alla som vill hålla sig uppdaterade på smarta energilösningar. Om en dryg månad är det ännu en gång dags för vårt årliga energiseminarium i Stockholm. Vi är stolta över programmet på losenergy.com/sv/energydaystockholm2017/​.