Gå direkt till innehåll
LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.
LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Nyhet -

Koldioxidpriset drar upp elpriserna

Koldioxidutsläppen i Europa har minskat så mycket att det nu finns ett kvotöverskott motsvarande ett helt års utsläpp i Europa. Detta enorma överskott på utsläppsrättigheter pressar priserna.

Europeiska politiker anser att priset på koldioxidutsläpp är för lågt, särskilt med tanke på att målet är en utfasning av kolkraften. Därmed diskuterar man nya åtgärder som kan höja kostnaden för utsläpp.

Gaskraften övertrumfar kolkraften
Priset för att släppa ut ett ton koldioxid har ökat från 4,5 EUR/ton i maj till 6 EUR/ton i september. Marknaden prissätter med andra ord koldioxidutsläpp högre nu än tidigare i år. Prisuppgången ser kanske inte dramatisk ut, men energianvändningen förändras avsevärt när utsläppskostnaderna ökar. Jämfört med kolkraft kan gaskraft i högre grad hantera prisuppgången på utsläpp. När priset på koldioxidutsläpp går upp stiger självkostnadspriset för produktion av kolkraft nästan dubbelt så mycket jämfört med för gaskraft.

Politiskt prisspel
EU-politikerna ska under hösten enas kring eventuella åtgärder för att höja utsläppspriset. Politikerna kan även välja att följa den prismodell man har valt i Storbritannien. Önationen har satt ett prisgolv på koldioxidutsläpp för kolkraftsproducenter.

Marknaden för utsläppsrättigheter ser ut att röra sig nu när politikerna samlas. Frågan är om politikerna denna gång klarar att lyfta priset för koldioxidutsläpp. 

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Andreas Myhre, elhandelschef i LOS Energy, följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll.

Försmak på framtiden

Höga områdespriser i augusti är en försmak på prisvariationer som den förnybara energiframtiden kommer att ge oss. Onsdagen den 23 augusti rusade områdespriserna i Sverige upp till hela 59,36 EUR/MWh, och detta från genomsnittsnivå på 32,6 EUR för augusti. Vad hände? En revison i ett annars stabilt kärnkraftsystem samtidigt som vindkraftverken stod i det närmaste stilla.

Svensk kärnkraft: Att vara eller inte vara

Svensk kärnkraft: Att vara eller inte vara

​LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. ​I fredags kom nyheten att man investerar i livsförlängande åtgärder för reaktorn Oskarshamn 3 (1 400 MW) fram till 2020.

Den nya, förnybara grundkraften

​Vindkraftverk och solceller levererar inte mycket när det är vindstilla eller molnigt. Men vad händer när de sprids över stora geografiska områden? Europa har fått en ny typ av grundkraft i systemet.