Gå direkt till innehåll
 Kineserna har ett fast grepp om vårt elpris, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.
Kineserna har ett fast grepp om vårt elpris, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Pressmeddelande -

​Kinaschack om elpriset

Små rörelser i kinesisk politik kan skapa krusningar i Asien, men slå in över Europas energimarknad som en flodvåg.

Grossistpriset för el för februari hamnade i snitt på 30,58 öre/kWh för Norden. Detta är högre jämfört med februari månad de tre föregående åren, men fortfarande är priset 13 procent lägre än genomsnittet för februari de senaste tio åren.

Nordnorge har varit den stora prisvinnaren denna vinter. Mycket vatten och snö i norr gör att produktionspressen är större där. De högsta priserna hittar vi som vanligt i Finland och södra Sverige. Mer manöverutrymme på elmarknaden i Europa har lett till att prisskillnaden mellan Frankrike och Tyskland nu har minskat. Även skillnaden mellan Tyskland och Norden har krympt från 75 procent i januari till 33 procent i februari. I Tyskland gav mycket vind i slutet av februari så låga energipriser att exporten från Norden vändes till import under enskilda perioder.

Kineserna har ett fast grepp om vårt elpris
På världsmarknaden är det kinesisk planekonomi och utrikespolitik som i hög grad styr kolpriset. I början av 2016 kom kinesiska marknadsregleringar som under loppet av året gav en fördubbling av kolpriset. Myndigheterna insåg efterhand att de hade tagit i för hårt och reverserade åtgärderna så att priset gick ner igen.

Nu spekulerar alltfler om huruvida Kina kommer att återinföra regleringarna för att hålla kolpriset under kontroll. Kolpriset stiger nu på grund av spekulationer kring dessa regleringar. Kolmarknaden i Kina har också blivit stramare på grund av importstopp av kol från Nordkorea på grund av Kim Jong-uns provokationer.

Båda dessa händelser har bidragit till att trissa upp kolpriset med cirka 10 procent hittills i år. Därför är det nu dyrare för europeiska kolkraftsproducenter att producera el och många räknar även med högre elpriser under den närmaste framtiden.

Mongstad lägger ner elproduktionen
I likhet med gaskraftverket på Kårstø, som kastade in handduken 2014 efter flera förlustfyllda år, har gaskraftverket på Mongstad nu beslutat sig för att avveckla sin elproduktion. Mongstad har haft en årlig produktion på runt 1 TWh som nu försvinner. Detta kommer att påverka marknaden i viss grad, men det är svårt att säga hur stor effekten blir. Sett i förhållande till utbyggnaden av ny förnybar energi i Norden de senaste åren, är den volym som går förlorad från Mongstad inte så stor.

Relaterade länkar

Ämnen


  • LOS Energy består av runt 75 medarbetare relativt jämnt fördelade mellan Norge och Sverige.
  • Efter förvärvet av Telge Kraft betjänar LOS Energy en kundportfölj på över 22 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll) fördelat på alla nordiska länder.
  • Detta gör LOS Energy till den största energileverantören på den norska företagsmarknaden och en av Nordens ledande aktörer.
  • Kärnverksamheten går ut på att sänka energikostnaderna genom att sälja, förvalta och identifiera energilösningar anpassade efter kundens behov.
  • LOS Energy har 2015 och 2016 toppat EPSI Rating Norges oberoende kundnöjdhetsmätning.
  • LOS AS äger och driver varumärket LOS Energy. Bolaget är Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere och erbjuder alla uppdragsgivare en garanti om 100 % förnybar energi. LOS AS är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS med kontor i Kristiansand, Oslo, Södertälje, Göteborg och Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

​Förklaringen på  prisskillnader på el i Europa hittar vi på termometrar och vindmätare, förklarar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Elpriserna delar Europa i två

Vinter på kontinenten och vår i Norden ger stora europeiska prisskillnader på el. Tyskarna betalade 75 procent mer än oss i januari. ​Förklaringen på prisskillnader på el i Europa hittar vi på termometrar och vindmätare, förklarar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Elåret 2016: Från bottenpris till lågpris

​2016 inleddes med de lägsta elpriserna vi har sett i Norden på femton år. Även om de nu har ökat från bottenprisnivå har vi fortfarande lågpris. ​Marknadsaktörerna förväntar sig att 2017 ska ge samma elpriser som 2016, förklarar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Nordnorge har varit den stora prisvinnaren denna vinter med Nordens lägsta priser.

Onormal normalsituation på elmarknaden

Det oförutsägbara vintervädret har gett oss en onormal normalsituation på elmarknaden. Tack vare stora mängder vatten och snö återfinner vi de nordiska prisvinnarna i Nordnorge. Grossistpriset för el levererad i Stockholm i mars hamnade på 29 öre/kWh.

Dansk och tysk vindkraftsproduktion pressade ner elpriserna i hela Norden skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde i veckans kraftkommentar från LOS Energy.

​Danskarna har medvind

Dansk och tysk vindkraftsproduktion pressade ner elpriserna i hela Norden skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde i veckans kraftkommentar från LOS Energy.

Alla pratar om vädret, men det är bara kinesiska politiker som gör något, skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde i veckans kraftkommentar från LOS Energy.

​Ovan smogen är himlen alltid blå

Alla pratar om vädret, men det är bara kinesiska politiker som gör något åt det. Folkkongressen, Kinas nationalförsamling och formellt landets högsta politiska organ, samlar flera tusen delegater i Beijing för att fatta beslut om allt från ekonomisk tillväxt till vädret! LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

​Det blåser upp – priset går ner

Vädret har präglat elmarknaden den sista veckan. Norden har fått en rejäl påfyllning av nederbörd, väldigt mycket vind och milda temperaturer, skriver portföljförvaltare Magnus Lingjærde i veckans kraftkommentar från LOS Energy.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

​Ingen utsläppsökning trots ekonomisk tillväxt

Koldioxidutsläppen kopplade till global energiproduktionen var, enligt det internationella energiorganet (IEA), oförändrade 2016 jämfört med 2015.Utsläppssiffrorna har faktiskt inte förändrats under de senaste tre åren. Detta är en extra glädjande siffra eftersom världen under samma period har haft ekonomisk tillväxt. USA är bäst i klassen.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

​Cyklonen Debbie härjar down under

Cyklonen Debbie drog igår med full kraft in över delstaten Queensland i Australien. Hon sätter både produktionen och transporten av kol ur spel. Och Debbies härjningar down under påverkar även de nordiska elpriserna.