Pressmeddelande -
Elpriserna delar Europa i två
Vinter på kontinenten och vår i Norden ger stora europeiska prisskillnader på el. Tyskarna betalade 75 procent mer än oss i januari.
Grossistpriset på el i Stockholm landade i januari på 28,76 öre/kWh, vilket är högre om man jämför med januaripriset under de tre senaste åren. Men ser vi på snittpriset för januari under de senaste tio åren får vi en annorlunda bild: Då ligger januari 2017 hela 24 procent lägre än genomsnittet.
I Norden var prisskillnaden störst mellan Nordnorge (som hade lägst pris i januari) och Sydsverige (som hade högst pris i januari). Här utgjorde prisskillnaden nästan 30 procent. Denna siffra är ändå blygsam jämfört med skillnaden mellan Norden och grannarna i söder.
Ser vi på skillnaden mellan Norden och våra grannländer hade Tyskland 75 procent högre pris än oss i januari. Fransmännen tvingades betala en och en halv gånger mer för sin el jämfört med oss i norr.
Kallt och vindfattigt
Förklaringen hittar vi på termometrar och vindmätare: Medan det har varit ovanligt kallt och i det närmaste vindstilla i Tyskland, drog stormarna som rasade i Nordnorge med sig mild luft från söder och gav ovanligt höga temperaturer i Norden.
I Tyskland betydde minimalt med vind en sänkt vindkraftsproduktion i januari medan låga temperaturer ökade efterfrågan på el. Båda dessa faktorer bidrog till att dra upp elpriserna. Samtidig har både Tyskland och Frankrike haft en reducerad kärnkraftsproduktion. Detta har ökat efterfrågan på kolkraft och gas vilket i sin tur också har bidragit till stigande elpriser.
I Norden har bilden varit i det närmaste motsatt: Milda temperaturer har gjort att bostadshus och arbetsplatser behövt mindre el för uppvärmning. Samtidigt har mildvädret lett till snösmältning som gjort att vattenkraftverken producerat mer el. Mycket vind har betytt mer vindkraft i Sverige och Danmark och sammantaget har allt detta lett till att vi i Norden har producerat mer el än vi behöver. Detta överskott har exporterats bland annat till Tyskland och Nederländerna.
Det relativt låga elpriset i Nordnorge under januari jämfört med resten av landet har en teknisk förklaring: Orsaken är den begränsade kapaciteten för överföring av el från denna region till andra landsdelar.
”Energiewende" energipriserna i Tyskland gör elpriset mer sårbart
Under senare år har energipriserna i Tyskland sjunkit på grund av landets stora utbyggnad av förnybar energiproduktion och lägre kostnader för kolkraftproduktionen. Ändå är elmarknaden fortfarande sårbar under perioder som den vi såg nu i januari, som präglades av ovanligt hög förbrukning och lägre elproduktion från vindkraft.
Relaterade länkar
Ämnen
- LOS Energy består av runt 75 medarbetare relativt jämnt fördelade mellan Norge och Sverige.
- Efter förvärvet av Telge Kraft betjänar LOS Energy en kundportfölj på över 22 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll) fördelat på alla nordiska länder.
- Detta gör LOS Energy till den största energileverantören på den norska företagsmarknaden och en av Nordens ledande aktörer.
- Kärnverksamheten går ut på att sänka energikostnaderna genom att sälja, förvalta och identifiera energilösningar anpassade efter kundens behov.
- LOS Energy har 2015 och 2016 toppat EPSI Rating Norges oberoende kundtillfredsställelseanalys.
- LOS AS äger och driver varumärket LOS Energy. Bolaget är Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere och erbjuder alla uppdragsgivare en garanti om 100 % förnybar energi. LOS AS är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS med kontor i Kristiansand, Oslo, Södertälje, Göteborg och Arendal.