Gå direkt till innehåll
illustration bild: Svensk kärnkraft står för en tredjedel av den producerade kraften i landet.
illustration bild: Svensk kärnkraft står för en tredjedel av den producerade kraften i landet.

Nyhet -

​Länge leve kärnkraften!

Sverige har en lång kärnkraftshistoria och sektorn har över tid levererat en stor andel av svenskarnas elförbrukning.

Det mesta av landets vattenkraftresurser har redan blivit utbyggda och den svenska ekonomin har blivit beroende av kärnkraften som energikälla. Svensk kärnkraft står för en tredjedel av den producerade kraften i landet.

Motgångar och dålig lönsamhet
Kärnkraft som energikälla har fått utstå en rad motgångar. Det har förekommit fruktansvärda olyckor som Tjernobyl och Fukushima. Nu sköljer dessutom den gröna vågen in över Europa.

Sverige har haft hela tolv aktiva reaktorer, men beslut har redan fattats om stängning av de äldsta kärnkraftsreaktorerna. Anläggningen Barsebäck stängdes under perioden 1999–2004 och reaktorn Oskarshamn 2 är nedlagd.

Kärnkraftsreaktorerna som byggdes på 1970- och 80-talet har länge dragits med dålig lönsamhet och varit i behov av uppgradering. Man har beslutat stänga ner ytterligare tre reaktorer före 2021.

Livsförlängande åtgärd
Av de sex kvarvarande reaktorerna finns det bara beslut att investera i livsförlängande åtgärder för de tre i Forsmark.

På ett energiseminarium anordnat av energinyhetsbyrån Montel, berättade Vattenfalls kärnkraftschef Mats Ladeborn att de är mycket nöjda med de politiska åtgärderna som har förbättrat lönsamheten för svensk kärnkraft. Ladeborn är positiv till att fortsätta investera i Ringhals-reaktorerna.

Liknande signaler har hörts från ägarna av Oskarshamn 3, Sveriges största reaktor, enligt Montel. Slutliga investeringsbeslut fattas senare i år.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.


Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

​Ingen vår för elpriset

Snösmältningen kom igång sent i Norden. Det höll spotpriserna på en relativt hög nivå under stora delar av maj. Månaden startade med negativa priser (priser under noll kronor) i Danmark, men under stora delar av maj har vi haft priser som är mer vinterliknande än vårbetonade.

Illustration: Kolkraft i Blåtimen

​Solen går ner över kolkraften

Energimarknaderna har förändrats mycket de senaste åren och den gröna vågen har verkligen fått fotfäste globalt. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.

Vindkraftens överskottsdilemma

LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna på nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka. Vid det gröna skiftet, eller ”Energiwende” som de kallar det i Tyskland, är målet att ersätta fossil energiproduktion med förnybar energiproduktion. I Europa ska kolkraftverken bytas ut mot bland annat vindkraft.

Illustrerande bild: "Energiewende" i Tyskland ger ny kraftproduktionsboom av bland annat sol- och vindkraft

​Nytt kraftexportavtal påverkar elpriset

"Energiewende" i Tyskland har skapat en kraftproduktionsboom. Infrastrukturen klarar inte av att hänga med i utbyggnadstakten. Det stryper kraftexporten från Danmark till Tyskland.