Entelios och Pixii i ett samarbete kring leverans till stödtjänster och flexibilitet från energilager
Entelios har ingått ett samarbete med företaget Pixii gällande leverans till stödtjänster och flexibilitetstjänster.
Entelios har ingått ett samarbete med företaget Pixii gällande leverans till stödtjänster och flexibilitetstjänster.
Sidensjö vindpark har blivit godkänd på sin ansökan att leverera till FCR-D ned och har deltagit i marknaden flera gånger sedan dess för att stötta kraftsystemet. Vid behov har vindparken möjlighet att reglera ner sin produktion inom loppet av några sekunder för att stabilisera frekvensen vid en störning i kraftsystemet.
Strömleveransföretaget Entelios har i flera år haft många och stora företagskunder på den danska marknaden. Som ett resultat av den ökade efterfrågan på innovativa, förnybara energilösningar och förvaltningskoncept som ger reducerat strömförbruk och kostnader, har Klaus Fischer (43) anställts till att leda ett nytt team i det nyetablerade kontoret i Aalborg.
Arbetet från det nya kontoret i
Oktober kom att präglas av en god resurssituation i Norden, välförsörjda råvarumarknader – och fortsatt osäkerhet kring hur Brexit kommer att påverka priset på koldioxidkvoter.
Veckans klargöranden kring Brexit-frågan gav inte de svar marknadsaktörerna hade väntat på.
Koldioxidpriset har gått ner på sistone. Nedgången bidrar till lägre elpriser i Norden nästa år.
Fallhöjden för elpriserna är begränsad så länge koldioxidpriset håller sig på dagens nivå.
Tvivel kring fransk kärnkraft, tvärstopp för nederländskt gasfält och explosioner på saudiarabiskt oljeraffinaderi. Detta är bara en del av allt som fick elpriserna att fluktuera i september.
Positiva nyheter från både Frankrike och Saudiarabien lugnar marknadsaktörerna och får priserna att gå ner.
Drönarangreppet på Saudiarabiens oljeinstallationer får råvarupriserna att stiga.
Den här veckan har en rad incidenter i Europa lett till en höjning av de nordiska kraftpriserna.
Ovädret i Florida och handelskriget mellan USA och Kina sätter sin prägel på de nordiska kraftpriserna den här veckan.
Den här veckan har norska Enova gett rekordstora subventioner till Equinors vindkraftsprojekt till havs, och förra vecka öppnade en vindpark som ska försörja en halv miljon danskar med el genererad av havsvindar.
Ljusare utsikter i världsekonomin kan komma att påverka kraftpriset framöver.
Låsta politiska positioner och svaga ekonomiska indikatorer har de senaste veckorna skapat stora svängningar på den finansiella marknaden.
Sommarhettan försvagar resurssituationen och bromsar produktionen av kärnkraft.
Om vi använder snittpriset för de senaste fem åren som riktmärke för ett normalt elpris, så har det nordiska elpriset länge legat långt över det normala. Vi måste gå tillbaka ända till vintern 2017/2018 för att se något som liknar normala priset. Men nu närmar vi oss: Systempriset i Norden landade i juni på 27,96 €/MWh.
Det har varit en ganska lugn period på kraftmarknaden, särskilt på terminsmarknaden. Den här veckan har priserna för el levererad nästa år gjort ett rejält hopp.
Det regnar mer än normalt för årstiden och detta har bidragit till lägre elpriser de senaste veckorna. Den här veckan ser vi att spotpriset korrigeras upp en smula igen efter de rekordlåga spotpriserna vi hade runt pingst.
Negativa priser på el i Tyskland bidrog till de lägsta elpriserna hittills i år.