Gå direkt till innehåll
Sommarsol och mörka moln över den politiska Europa pressar elpriset, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.
Sommarsol och mörka moln över den politiska Europa pressar elpriset, skriver Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Pressmeddelande -

Sommarsol och Brexit skakar om elpriset!

Små nederbördsmängder drog upp elpriserna, medan mörka moln över Europas politiska landskap pressade priserna nedåt. Sammantaget steg junipriset på el en aning, men hamnade ändå på en lägre nivå än normalt.

Priset på el i Norden har stigit i takt med det vackra vädret i maj och i stora delar av juni. En molnfri himmel ger som bekant inte så mycket nederbörd och därmed lägre vattenkraftproduktion.

– Minskad tillgång på vatten kombinerat med underhåll på flera svenska kärnkraftverk har lett till att elpriserna ökat, sakta men säkert, under de senaste månaderna, berättar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Snittpriset på el i Sverige slutade i juni på 31,5 öre/kWh, vilket var en uppgång från maj med hela 9,5 öre. Detta är det högsta månadssnittpriset vi har sett i Sverige hittills i år och det högsta julipriset vi har sett i Sverige sedan 2011. Orsaken till det relativt höga spotpriset för juni är låg kärnkraftsproduktion, lite vind och begränsningar i kraftöverföringen från Norge.

– Marknaden förväntar sig att priserna ska falla svagt under juli och augusti för att sedan stiga igen till hösten. De rekordlåga priserna vi såg förra sommaren kan vi dessvärre inte förvänta oss att se igen denna sommar, säger Andreas Myhre.

Politisk stormvarning i Europa
Den brittiska folkomröstningen, där sidan för att gå ur EU vann, har sänt chockvågor genom Europa och också genom elmarknaden.

– Hela den industrialiserade världen har påverkats. Börserna föll dramatiskt, valutakurserna fluktuerade våldsamt och vi såg stora effekter på råvarumarknaderna. Förändringar av råvarupriserna påverkar vårt elpris. Det gör även valutaförändringar eftersom priset på den nordiska elen är satt i euro och de europeiska kolkraftverken handlar kol i dollar. Så hittills har folkomröstening i Storbritannien skapat lägre förväntningar på elpriset i Norden, förklarar Andreas Myhre.

I kölvattnet av det brittiska folkomröstningsresultatet talar man redan om att klimatavtalet från Paris måste omförhandlas eftersom Storbritanniens åtaganden är kopplade till EU:s åtaganden. Detta skulle kunna få stor betydelse för det europeiska priset på utsläppsrätter. Utsläppmarknaden sätter begränsningar på hur mycket CO2 vi får släppa ut och bidrar därmed till att fastslå priset på vad det ska kosta att förorena.

– Detta är en direkt kostnad för kolkraftverken som har stort inflytande på de nordiska elpriserna. Vad politikerna enas om i klimatfrågan, är viktigt för vårt elpris, förklarar Andreas Myhre.

Relaterade länkar

Ämnen


LOS AS äger och driver de två varumärkena LOS Energy och LOS som är verksamma på företags- respektive privatmarknaden i Norden och Norge.

Med en årlig försäljning på ca 8 TWh (årsförbrukning för ca 500 000 hushåll) är LOS Energy den största energileverantören på den norska företagsmarknaden.

Sedan 2007 har LOS AS haft en portfölj i tillväxt. Kärnverksamheten går ut på att sänka energikostnaderna för våra kunder genom att sälja, förvalta och identifiera energilösningar anpassade efter kundens behov.

LOS AS är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS med huvudkontor i Kristiansand och regionskontorer på Lysaker, i Göteborg och Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

LOS AS köper svenskt elbolag

​Elleverantören LOS AS har köpt det svenska elbolaget Telge Kraft. För LOS Energy (LOS AS företagsenhet) är uppköpet en strategisk upptrappning på den nordiska marknaden.

Elpriset följer oljepriset uppåt

​Just nu finns det inget som påverkar priset på el mer än priset på olja. Det betyder att händelser i Mellanöstern, Venezuela och Afrika avgör vad du betalar för din elförbrukning. Inte ens vårflod och höga vattenflöden i flera delar av Norden, som vanligvis leder till lägre elpriser, har lyckats motverka effekten av stigande oljepris. Elpriset har följt med uppåt.

Vecka 17 brukar snösmältningen normalt ha kommit igång för fullt, men i år är den försenad till följd av köldknäppen i slutet av april.

Snösmältningen är försenad

​Köldknäppen i slutet av april har försenat årets snösmältning på högfjället. Därmed stiger elpriset. Vecka 17 brukar snösmältningen normalt ha kommit igång för fullt, men i år är den försenad till följd av köldknäppen i slutet av april. Lägre tillflöde av vatten i älvar och magasin har bidragit till att spotpriset på el i Norden har ökat ca 2 öre/kWh bara den sista veckan.

 Illustration: Oslo skylinje på natten som reflekterar i vattnet.

Kabelbrott gav högre elpris

​Ett fel på sjökablarna i Oslofjorden bidrog till högre elpriser i augusti. När överföringskablarna skadas orsakar detta en flaskhalssituation där elen inte flödar lika fritt som vanligt. För Sveriges del har kabelbrottet haft en prishöjande effekt på elpriset, förklarar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Bilden visar en LNG-fartyg som passerar genom Suezkanalen.

Med gasen i botten

​Hårdare konkurrens på gasmarknaden bidrog till lägre elpriser i september. Elpriset i Stockholm i september blev 27,9 öre/kWh, medan genomsnittspriset i Norden landade på 24,1 öre/kWh. Begränsningar i överföringen mellan Norge och Sverige är en viktig förklaring till prisskillnaderna.

​Löften i Parisavtalet kan höja elpriset

​Löften i Parisavtalet kan höja elpriset

Under förhandlingarna som utmynnade i Parisavtalet var det många länder som gav stora löften. Men sedan dess har det hänt en del i världen: Trump har blivit president i USA och britterna har röstat för ett utträde ur EU. I Bryssel formas Europas framtida miljöpolitik. LOS Energy följer utvecklingen på energimarknaderna nära håll och sänder en marknadsuppdatering varje vecka.