Gå direkt till innehåll
Åre, Sweden. Foto: Peter Van Der Meulen unsplash
Åre, Sweden. Foto: Peter Van Der Meulen unsplash

Pressmeddelande -

Optimism inför vintern

Trots en prisnedgång på 30 procent jämfört med föregående månad fick vi tidernas högsta oktoberpris på el. Men även om vinterpriserna också blir höga tror de flesta att toppen nåddes i september.

Systempriset för oktober blev i snitt 57,10 €/MWh (ca 56 öre/kWh). Det är en nedgång med runt 30 procent jämfört med föregående månad, men ändå nästan dubbelt så högt som ”det normala” för oktober.

Detta gäller systempriset som är ett slags genomsnitt av alla prisområden i Norden. Och variationen från söder till norr var enorm: Danskarna tvingades betala dubbelt upp mot systempriset under oktober, medan konsumenterna i mellersta och norra Norge slapp undan med halva priset i förhållande till systempriset.

Enskilda dagar i oktober kunde de högsta dagspriserna genom tiderna noteras i flera prisområden. Ändå landade snittpriset för oktober lägre än för september i samtliga prisområden. Detta kan till viss del förklaras av goda vindförhållanden i både Norden och Nordeuropa, vilket bidrog till en lägre prissättning andra dagar.



Källa: Nord Pool

Går det mot ljusare tider?

Det ser ut som att elpriserna i Norden har toppat och är på väg nedåt. Visserligen förväntar sig marknaden framöver ovanligt höga priser under vintern, men just nu ser det ut som att september månad kommer att stå sig som den månad då vi såg de högsta elpriserna denna höst och vinter.

Trots fortsatt höga elpriser i Norden har en gryende optimism slagit rot på flera marknader (läs: utsikter till lägre priser). Det kan faktiskt se ut att lösa sig på flera av råvarumarknaderna, till exempel järn, stål och aluminium. Alla dessa marknader är beroende av energipriser, däribland kolpriset – som i sin tur har fallit kraftigt på sistone.

Gasen är avgörande

Även på gasmarknaden ser vi ljuset i tunneln. Europa är helt beroende av gas, och över 90 procent av gasen som förbrukas importeras från länder utanför EU. I ett uttalande från förra veckan framkom att Rysslands president Vladimir Putin vill beordra marknaden att skicka mer gas från Ryssland till Europa. Detta resulterade i att gaspriset föll kraftigt.

Europa producerar el med gas och därmed är gaspriset helt avgörande för prisnivån i Europa. Med förväntningar om fallande priser på gas framöver kan vi även förvänta oss att de europeiska elpriserna ska falla. Detta kommer i sin tur att påverka de nordiska prisnivåerna.

Då infinner sig frågan om de stora störningarna i världsekonomin nu håller på att klinga av eller om detta handlar om naturlig volatilitet? Fast svaret på detta är det som alltid bara tiden som kan ge oss.

Ämnen


Om Entelios

Entelios erbjuder ren energi, spetskompetens och teknologi som gör det möjligt för industribolag samt små och stora företag i näringslivet och offentliga verksamhet att bli ledande på området klimatvänliga energilösningar.

Kärnverksamheten är styrning av och handel med förnybar energi på den nordiska och europeiska elmarknaden å kundernas vägnar.

  • Entelios har 150 anställda fördelade på nio platser (Oslo, Arendal, Kristiansand, Stockholm, Göteborg, Vantaa, Berlin, München och Zürich)
  • Norden har Entelios ansvar för en kundportfölj på över 20 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll).
  • Entelios är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39