Nyhet -
Regnet faller – elpriset faller
Det varma och torra högtryck som har präglat Norden i sommar har nu rört sig söderut mot Medelhavet. Det har lämnat fältet fritt för lågtrycken att ta sig in på den nordiska kraftmarknaden för en efterlängtad påfyllning av vattenresurser.
Nu kommer regnet
Med våta lågtryck följer även en del vind som den senaste veckan har gett ökad produktion av vindkraft i både Norden och i Tyskland. Mer tillgängliga kraftresurser leder till viss press på kraftpriserna, både på spotmarknaden och terminsmarknaden. Störst effekt har detta på de i tiden mest närliggande kontrakten, men vi ser även ett mindre fall i kontrakten för nästa år, trots en smärre uppgång i kolpriset vilket har höjt de tyska kontrakten för 2019 en smula.
Långvarig?
Det krävs att det blöta vädret håller i sig ett tag för att kraftpriset ska fortsätta nedåt. Prognoserna är lite osäkra, och meteorologerna tror att högtrycket åter kan etablera sig över Norden och ge ännu en period av torrt och varmt väder efter en tiodagarsperiod med relativt mycket nederbörd.
Den lilla avkylning vi har haft hittills har i alla fall bidragit till att sätta igång de nordiska kärnkraftverken som togs ur drift på grund av för varmt kylvatten.