Gå direkt till innehåll
Midsommar och ruskväder förhindrade nytt prisrekord

Nyhet -

Midsommar och ruskväder förhindrade nytt prisrekord

Midsommarfirandet bidrog till att vi undvek ett nytt prisrekord på spotmarknaden förra veckan.

Nedgången i efterfrågan på grund av helgdagen i Sverige och Finland räckte för att dra ner fredagspriset på spotmarknaden i riktning mot prisnivån före helgen. Sammantaget med blött och blåsigt väder blev det inget nytt prisrekord för vecka 25, men priset låg trots det i det övre skiktet av priser under de senaste tio åren.

Stora svängningar på energimarknaderna

Det rapporteras om god tillgång på kolmarknaden och därför sjönk kolpriset en aning förra veckan samtidigt som OPEC-mötet bidrog till en extra spänning på oljemarknaden. Denna vecka specificerades sanktionerna mot Iran ytterligare och därför steg oljepriset igen. Dessa oroligheter på de internationella energimarknaderna smittar av sig även på den nordiska kraftmarknaden.

Ändringar i väderprognosen

Även förändringar i vädret bidrar till att skapa svängningar i kraftpriserna. Sommaren har återvänt till Norden och för dem av oss som går på semester är detta goda nyheter men för elpriset kan det få konsekvenser. Torrt och varmt väder är en del av förklaringen till de relativt höga priserna vi ser på marknaden nu. Höga temperaturer i Europa kommer även kunna lyfta priserna i Norden eftersom efterfrågan på el för kylning kommer att öka och därmed dra med sig priserna upp i Europa. De senaste väderprognoserna visar dock att det ska komma in mer nederbörd under juli och att det är mindre sannolikt med en värmebölja över Europa.

Kraftkommentaren tar nu sommarsemester och är tillbaka igen i början av augusti. Med det önskar vi alla våra läsare en riktigt fin sommar!

Ämnen

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Presskontakt Digital Marknadskoordinator +46 72 070 96 39

Relaterat innehåll

Prisuppgång efter kärnkraftsförsening

Prisuppgång efter kärnkraftsförsening

Vi har den senaste veckan sett en nedgång i internationella råvarupriser på kol, olja och utsläppsrätter, men ändå har de nordiska terminspriserna på el gått upp. Det stämmer att väderprognoserna har blivit mer semestervänliga (läs: torrt och varmt), men enbart detta räcker inte för att dra upp priserna i flera år framöver.

Vinterpriser i sommarvärmen

Vinterpriser i sommarvärmen

Spotpriset fortsätter att klättra uppåt och prissättningen ligger i nivå med de kallaste dagarna i februari i år. Både resurssituationen och internationella energipriser har förändrats mycket under de senaste fyra månaderna.