Nyhet -
Globala energipriser faller, men de europeiska håller i sig
De globalt svagare energipriserna kan vara resultatet av aningen mer pessimistiska utsikter för världsekonomin.
Något svagare indikationer från ekonomin och handelskrig kan vara orsaken till att de globala energipriserna på bland annat olja, gas och kol har gått in i en fallande trend. Prisnedgången har generellt pågått sedan början av oktober och har tidsmässigt sammanfallit med korrigeringarna vi har sett på världens aktiebörser.
The trend is your friend
Energipriserna rör sig ofta i trender och över längre tid kallar vi detta för supercykler. Eftersom priserna nu har vänt från uppgång till nedgång och hållit rak kurs nedåt i över en månad kan vi kalla det en trend. Supercykeln vi befinner oss i just nu är dock en uppåtgående trend sett till prisutvecklingen sedan 2016. Trenden kommer att fortsätta så länge marknadsinformationen upprepar sig, med bland annat svagare makrosiffror och oro över statsskulder, men kan fortfarande avbrytas om vi får andra signaler som pekar i motsatt riktning. Till exempel en lösning på handelskriget eller ett avtal mellan EU och UK. Det kan betyda att trenden fortsätter nedåt för råvarupriserna tills vi får positiv information från marknaden.
Mild start på vintern
På grund av hur högtrycken och lågtrycken ligger är det svårt att göra prognoser för såväl nederbörd som vindhastighet för de närmaste 10–15 dagarna. När det gäller temperaturerna är däremot meteorologerna mer säkra på sin sak. Under den kommande femtondagsperioden väntas temperaturen för hela Norden ligga en bra bit över det normala. Detta gäller även för Tyskland och stora delar av Europa. Det betyder lägre efterfrågan på energi för uppvärmning av byggnader. För Norden kommer detta att påverka elpriset och för Europas del gaspriset.