Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nederbörd på avvägar ger vintriga elpriser

Nederbörd på avvägar ger vintriga elpriser

Vi fick mindre nederbörd än normalt och den nederbörd vi fick kom dessutom inte i de områden där vi behöver den allra mest. Det försvagade resurssituationen i Norden under november och bidrog till att hålla upp elpriset.

Milda väderprognoser drar ner europeiska kraftpriser

Milda väderprognoser drar ner europeiska kraftpriser

Veckans kommentar om elmarknaden v. 48. Milda väderprognoser drar ner europeiska kraftpriser Marginalkostnaden för kolkraft är på gång att bli utkonkurrerad till fördel för gaskraft. Kolkraft släpper ut mer koldioxid per producerad enhet och straffas därför hårdare av kostnaderna på utsläppsrätter (koldioxidkvoter).

Effektprissättning ger vinterpriser

Effektprissättning ger vinterpriser

De låga temperaturerna senaste veckan fick hushållen i Norden att skruva upp värmen på elementen. Högre efterfrågan på marknaden ledde till att priserna gick uppåt. Med en något reducerad resursbalans har de nordiska priserna legat över de tyska spotpriserna, något som leder till import av kraft till Norden.

Tidig vinter höjer elpriset

Tidig vinter höjer elpriset

Kallaste oktober på tio år Efter ett par lugna veckor har elpriserna denna vecka tagit ett skutt uppåt. De stabila priserna på senare tid beror på att det är relativt lugnt på de övriga råvarumarknaderna som kol, gas och koldioxid. Ändå ser vi att de nordiska priserna går upp till en högre nivå den här veckan.

Storbritanniens turbulenta Brexit-process skapar både spänning och osäkerhet på många arenor – även på energimarknaden.

Brexit fortsätter prägla elpriset

Oktober kom att präglas av en god resurssituation i Norden, välförsörjda råvarumarknader – och fortsatt osäkerhet kring hur Brexit kommer att påverka priset på koldioxidkvoter.

Återhållsamhet på de finansiella marknaderna

Återhållsamhet på de finansiella marknaderna

Aktörerna på de finansiella marknaderna intar en avvaktande hållning. Orsaken: Flera olösta situationer skapar mycket osäkerhet på marknaderna. Detta leder i sin tur till oförutsägbara framtidspriser på el i Norden.

De senaste tio åren har priset i snitt ökat med 6 procent från augusti till september, men i år fick vi en nedgång på 9 procent och elen levererades därmed till ett snittpris på 32,9 €/ MWh i Norden.

Oroligt elpris under händelserik månad

Tvivel kring fransk kärnkraft, tvärstopp för nederländskt gasfält och explosioner på saudiarabiskt oljeraffinaderi. Detta är bara en del av allt som fick elpriserna att fluktuera i september.

Visa mer